Ohjaajakirje

Ohjaajakirje 14.9.2021

 

Hei,

syksy on käynnistynyt hyvin ja asiakkaat palanneet pikkuhiljaa myös ryhmäliikunnan pariin.

Koska yhteisen ajan löytyminen ohjaajatapaamiseen on haasteellista, niin käyn vähän läpi Verden tilannekatsausta näin kirjeitse. Samalla toivotan tervetulleeksi myös uuden ohjaajan Iran sekä ohjaajat Karkin ja Outin jotka palanneet tuttuun taloon taas ohjaamaan 🙂

KATSAUS TAAKSEPÄIN (MITEN KORONA ON VAIKUTTANUT TOIMINTAAN)

Viime vuosi pisti pakan liikunta-alalla melkolailla sekaisin. Vaikutukset näkyivät sekä salin puolella että ryhmäliikunnassa mutta tottakai enemmän jälkimmäisessä.

Keväällä 2020 ryhmäliikunta oli vähän aikaa seis, minkä jälkeen päästiin jatkamaan ensin max 10 henkilön ja sitten max 15 henkilön ryhmissä. Sisäpyöräilyyn korona iski kaikista kovimmalla kädellä; vielä tammikuussa 2020 sisäpyöräilyn suosio oli vahvassa nousussa ja tunnit ääriä myöten täynnä. Syksyllä 2020 tilanne oli se, että ryhmät olivat 3-6 henkilön luokkaa vaikka sisäpyöräilyn tuntimäärä puolitettiin.

Haasteita ovat tuottaneet rajut rajoitukset liittyen ryhmäkokoihin ja ihmisten pelko liikkua ryhmässä. Saamme paljon kiittää ihania asikkaitamme siitä, että toimintaa on pystytty jatkamaan niin normaalisti kuin rajoitusten puitteissa on ollut mahdollista. Ikinä toimintahistoriassamme ei ole näin moni asiakas tullut ilmoittamaan, että hän haluaa maksaa kuukausimaksunsa vaikkei käytä palveluita koska haluaa tukea toimintaamme ja varmistaa, että ryhmäliikuntatunnit ovat saatavilla myös koronan jälkeisenä aikana.

Onneksi nyt näkyy jo vähän valoa tunnelin päässä. Rajoituksia on pikkuhiljaa lähdetty purkamaan ja ihmiset uskaltautuvat etenevissä määrin myös liikunnan pariin. Se on näkynyt mm. siinä, että ensimmäistä kertaa pitkään aikaan olemme joutuneet lisäämään ylimääräisiä tunteja kalenteriin helpottaaksemme tunneille mahtumista.

VERDEN PERUSIDEA

Korona on sekoittanut pakkaa mutta perusajatus Verden takana pysyy samana kuin ennen virusta.

Verde on kunto- ja terveysliikuntaan painottuva liikuntapaikka (liikunnallisten ja vähän vähemmän liikunnallisten ”tavisten” sali, ei esim bodareille suunnattu). Verden tyyppiasiakas on kuntoilua harrastava aikuinen mies tai nainen, joka arvostaa yksinkertaista ja helppoa tapaa harrastaa liikuntaa. Hän arvostaa siisteyttä salilla ja sitä, että laitteet ja välineet ovat kunnossa.

Ryhmäliikuntakalenterin runko on rakennettu tukemaan tätä perusajatusta. Ryhmäliikuntakalenteri rakennetaan perusjumppien varaan ja sen lisäksi järjestämme satunnaisesti erikoistunteja ”lisämausteina”. Kovin vaihtelunhaluiselle liikkujalle Verde ei ole paras paikka sillä arvotamme korkeammalle luotettavuuden ja pysyvyyden; pyrimme tekemään vain pieniä muutoksia jotta asiakas voi luottaa siihen, ettei joka kauden vaihtuessa koko pakka ole mennyt täysin sekaisin. Moni liikkuja rakentaa arkensa ryhmäliikuntatuntien ympärille ja usein tapahtuvat muutokset vaikeuttavat tätä.

Jotta ryhmäliikuntatunnit palvelisivat ”tavis”-liikkujaa, on tärkeää huomioida myös ns. tasoerot. Osa asiakkaista on todella hyväkuntoisia koska ovat käyneet jo pidempään useamman kerran viikossa tunneilla mutta sen lisäksi meillä on tauolta palaavia sekä satunnaisemmin treenaavia asiakkaita. Tästä syystä aloitimme muutama vuosi sitten tuntien jaottelun ”väreihin”;

Vihreät tunnit sopivat myös aloittelijoille ja/tai tauolta palaaville.

Oranssi on perustason tunti säännöllisesti treenaavalle asikkaalle.

Punaiset tunnit ovat erityisraskaita tunteja, esim maratoonit (järjestämme tapahtumatunteina).

TÄMÄNHETKINEN TILANNE

Suhtaudumme tämänhetkiseen tilanteeseen varovaisen optimistisesti. Nyt rajoitusten helpottaessa asiakkaat ovat kivasti lähteneet liikkelle ja olemme voineet asteittain nostaa ryhmien kokoa taas isommaksi. Asikkaiden liikuntakäyttäytyminen on kuitenkin erittäin vahvasti sidoksissa uutisointiin, joten tilanteet muuttuvat nopeasti. Esim viime syksynä kun Krista Kiuru puhui televisiossa, se saattoi johtaa siihen, että asiakasmäärät putosivat viikon sisällä puoleen aikaisemmasta. Tästä syystä joudumme olemaan erittäin tarkkoja mm. tuntien budjetoinnin suhteen.

Tarkka bujetointi näkyy mm. siinä, että suhteutamme tuntimäärän aina vallitsevaan tilanteeseen. Esim nyt syksyllä kun ihmisiä on ollut yllättävän vilkkaasti liikkeellä, olemme mahdollisuuksien mukaan järjestäneet lisävuoroja. Varaudumme samalla siihen, että jos tartuntamäärät lähtevät nousuun, niin marraskuun alussa voi viime syksyn tapaan tulla taas merkittävä pudotus. Jos ryhmäkokoja päästään nostamaan, niin helpottaa se tilannetta sen suhteen että ylimääräisiä vuoroja ei tarvitse järjestää yhtä herkästi asiakasmäärien vaihdellessa.

Tämä ”hyvä kehitys” ryhmäliikunnassa on aiheuttanut myös sen, että asiakkat ovat innostuneet varaamaan tunteja reippaasti. Kun ryhmäkoot ovat pieniä, he haluavat tietysti varmistaa pääsevänsä kaikille suosikkitunneilleen, jolloin osalla mopo karkasi vähän käsistä. Esim osalla asiakkaista oli 15-20 varausta seuraavan 10 päivän ajanjaksolle.

Tilanne tällä hetkellä on se, että etukäteisvarauksia on paljon mutta myös peruutuksia tulee edeltävänä päivänä tosi paljon. Tästä syystä päädyimme rajoittamaan etukäteisvarausten määrää per asiakas. Asiakkaita on ymmärrettävästi turhauttanut se, kun kalenteri on etukäteen näyttänyt jokaisen päivän kohdalla täyteen buukatulta. Todellinen tilanne on esim viime viikolla ollut kuitenkin se, että ainoastaan yhdeltä tunnilta on jäänyt yksi asiakas jonoon, kaikki muut ovat mahtuneet.

Joudumme siis edelleen etenemään vähän puolisumussa viikko kerrallaan mutta eiköhän tämä tästä vielä iloksi muutu.

Oikein ihanaa syksyn jatkoa ja hienoa, että olet meidän remmissä 🙂

Pysytään terveinä!

Terveisin,

Marja & Jenna